Intervju med David Häggström som går en titelmatch på SFC 6 den 28 april i Skottland

Den svenske MMAfightern David Häggström går den 28 april en titelmatch om bältet i bantamviktklassen på Scottish Fighting Challenge 6 (läs mer här) mot veteranen James Doolan. MMA SWEDEN fick tag på Häggström och passade på att ställa ett par frågor till honom om bland annat titelfighten och lite om hans bakgrund.


När började du med idrotten MMA? Utövade du någon annan idrott innan? 

Jag hittade till MMA först vid 2005, och innan dess tränade jag och tävlade i Kyokushin Karate. När jag var yngre prövade jag på i princip varje idrott som fanns, så jag har alltid tränat mycket.


David Häggström
Vad gör du när du inte tränar MMA?

Mellan träningspassen så studerar jag vid Umeå UniversitetPsykologprogrammet, där jag numera hunnit halvvägs igenom min utbildning. Så det är hela tiden en balansgång mellan träning och skola, men jag kan strukturera upp min tillvaro rätt fritt så det har hittills fungerat väldigt bra.


Vad har du för mål med idrotten?

Mina idrottsliga mål är väl först och främst att ta mig till den nivå som gör att jag kan leva på sporten, och därefter ta mig till toppen och konkurera med de allra bästa i min viktklass. Jag strävar givetvis som många andra att jag ta mig till UFC.

 Intervjun fortsätter efter brytet.

När fick du veta att du skulle få gå en titelmatch på SFC 6?

Det var min manager Manos (Terzitane) som berättade att det var tal om en titelmatch mot James Doolan redan dagen före nyårsafton när vi möttes upp i Las Vegas för att se Alex (Gustafsson) krossa (Vladimir) Matyushenko.


James Doolan
Vad vet du om din motståndare James Doolan?

Jag har en ganska bra bild av min motståndare och jag respekterar honom definitivt. Han har funnits i sporten länge och presterat på en väldigt hög nivå, hans enda förluster är mot toppmotstånd och han har en läskig avslutningsstatistik. 

Han är en duktig och teknisk thaiboxare med bra markgame, och fina armbågar. Men jag är säker på att jag har det som krävs för att neutralisera honom.


Hur ser ditt träningsupplägg ut inför titelmatchen? Kommer du att göra några förändringar?

Det här blir min första femrondersmatch och jag kommer att träna bättre, hårdare och smartare inför den här matchen för att komma i form för att kunna driva tempot ordentligt i alla fem ronder. Har fått väldigt bra tips från coacherna på Alliance i San Diego och när jag var där och tränade frågade jag även Dominick Cruz hur han lägger upp sin träning, så jag kommer definitivt lägga om mitt träningsupplägg en aning utifrån det jag fått reda på. 

Förhoppningsvis kan jag även ta mig runt lite i Sverige och kanske Finland för att få ihop bra sparring. Jag kom nyss hem från USA så det känns som om det här campet började redan i början av december.


Hur ser du på att UFC kommer till Sverige i April?

Jag hade gärna kollat på UFC i Globen live, framförallt för att se Alexander Gustafsson vinna över (Rogerio) Noguiera men det är sista veckorna innan matchen så jag kommer ha fullt fokus på det jag ska genomföra i slutet av April i Skottland. Sedan är jag också besviken över att min vän och klubbkamrat Tor Troéng inte fick den plats han förtjänar på det fightcardet. 

Men förhoppningsvis kommer det fler galor till Sverige, och jag ser det absolut som någonting positivt att de kommer hit. Framför allt för att det kommer väcka liv i övriga Sverige, det vore grymt om företagen här i Sverige fick upp ögonen för vilken fantastisk sport MMA är och på så vis vågar sponsra fler fighters så att förutsättningarna för proffssatsningarna blir bättre även på hemmaplan.


Slutligen undrar vi vilka du vill tacka?

Jag skulle vilja tacka alla mina fantastiska klubbkamrater som plågar mig dag ut och dag in hemma på Renyi Fightcamp i kalla Umeå. Men också alla mina vänner som supportar mig och ger mig perspektiv på livet.

MMA SWEDEN tackar David Häggström för hans medverkan och önskar honom lycka till i titelfighten den 28 april på SFC 6!

Kommentarer