Aftonbladets krönikör Lasse Anrell går hårt åt sporten MMA, påstår att svenskarna inte är redo för MMA

Kampsporten är redo – men hur är det med det svenska folket?

Lasse Anrell
Galan hålls i Globen 14 april.Är verkligen schlagermysande svenskar redo för att se hur män slår varandra i huvudet när de ligger försvarslösa på golvet...?
När UFC kommer till Sverige är vi bara ett redaktionsbeslut på SVT ­eller TV4 från total moralpanik.
Det här kan bli lika kul som när ­videovåldet höll på att skapa totalt kaos i Mediasverige på 80-talet.

Den är utsåld.
Alla – nästan – unga svenskar vet vad det handlar om.
Inga – nästan - vuxna vet vad det handlar om.
Nånstans där i gränslandet i TV:s olika ultimakanaler, eller på Canalplus mindre kanaler, sänds de här matcherna praktiskt taget alltid.
Galorna är ofta från Las Vegas och man förstår att det här är stort och amerikanskt och man förstår också att det handlar om en testosteronsport som är på riktigt, nu när proffsboxningen blir allt mer marginaliserad och är på väg att försvinna för alltid nånstans in i Don Kings hårtestar.
I början sände TV4 det här på barntid i sin sportkanal.
Det fick de sluta med fortare än Jan Scherman kunde stava till folkstorm. Han anade det katastrofala imagevärdet om hans betalande mammor och pappor fick klart för sig att barnen satt och kollade misshandel mitt emellan Bolibompa och Malou.
Nu sänds matcherna efter 22 – å andra sidan kan man se det mesta på nätet, så egentligen är beslutet enbart symboliskt. På TV4play finns det dock inte kvar. Söker man på UFC där kommer bara Umeå FC upp. Inte lika testosteronigt.
Vad handlar det här om?
Det handlar om ifall Kvällsöppet, Debatt, Rapport eller Nyheterna vet vad en bra och bildmässig nyhet är.
Fråga: Är svenska folket redo att se män sparka varandra i huvudet som underhållning?
Vad säger Martin Ingvar? In med honom i studion.
Fråga: Är svenska folket redo att se män slå varandra i huvudet utan handskar?
Vad säger Lena Adelsohn Liljeroth? Fråga: Är svenska folket redo att se en man som först slår ner en annan man och sen rusar efter honom när han ligger halvknockad på golvet för att avsluta utslagningen?

Växer supersnabbt

Kampsportfolket är definitivt redo. De älskar UFC.
Det här är ju den sport som växer snabbast och som kan rädda kampsporterna nu när boxningen är på dekis.
Men på diverse betalkanaler sent är en sak – när den kommer nära inpå och Globen fylls av testosteron så att det pyser ur vissa av nödutgångarna är det en annan. Och misshandeln sker inom räckhåll för både svensk medicinsk lagstiftning, proffsdebattörer, hjärnforskare och Rapports kameror - då blir det nåt annat. Då måste politiker, läkare, Stefan Löfven, Annie Lööf, Fryshuset och fan och hans mormor förhålla sig till det.

Gillar det inte alls

Och de som vill försvara det här kommer att få det svårt. Det ser ju – kan jag säga som sett otaliga matcher på tv – jävligt illa ut; den som ska försvara det här och accepterat att galan släpps in i skattesubventionerade Globen får ett tufft jobb.
Jag gillar inte UFC och MMA.
Jag gillar inte att folk får slå på dem som ligger ner.
Jag gillar inte att slagskämparna tillåts avsluta mot en halvt medvetslös kille på marken.
Jag gillar inte sparkar mot huvudet.

Ni som vill kontakta Lasse Anrell gör det på:lasse.anrell@aftonbladet.se

Kommentarer

  1. Jävla gubbe! Vad fan vet han om MMA? Så jävla trist när sådana människor som når ut till så många kan skriva sånt utan att få kritik!

    SvaraRadera
  2. Tråkigt. Men Lasse kommer, precis som alla andra tanter och gubbar i Sverige, så småningom behöva vika ned sig - det är för sent att stoppa MMA nu :)

    SvaraRadera
  3. Vi som håller på med Mma, eller tycker om sporten kan inte bemöta artiklar av detta slag med " jävla gubbe" osv. Vi borde istället bjuda in till diskussion kring skadestatistik osv. Herr Anrell har valt en bild, på vilken, han bär en ridhjälm. Alla vet att hästsport utan tvekan är det farligaste man kan hålla på med, statistiskt sett. Därför är det lite skoj att han valde den bilden...

    SvaraRadera

Skicka en kommentar